هتروکرومیا (تفاوت رنگ دو چشم )

هتروکرومیا (تفاوت رنگ دو چشم )

هتروکرومیا اصطلاحی برای توصیف تفاوت در رنگ چشم یک فرد است.

کسی که دارای هتروکرومی مرکزی است، دارای رنگ های مختلف در یک چشم است.

هتروکرومیای کامل زمانی رخ می دهد که دو چشم رنگ های متفاوت دارند.

به طور کلی رنگ چشم بستگی به مقدار ماده ای به نام ملانین دارد. ملانین رنگدانه ی قهوه ای تیره است که در عنبیه افراد وجود دارد. چشم آبی نشان دهنده میزان کم ملانین است، در حالی که چشم قهوه ای حاوی مقدار زیادی از این ماده است.به همین علت است که بیشتر نوزادان با چشم آبی به دنیا می آیند ولی به مرور زمان وقتی بدن آنها شروع به تولید ملانین می کند ، رنگ چشم آنها هم عوض می شود.در نتیجه انسانهایی که پوست و موی تیره دارند ، دارای مقدار زیادی ملانین هستند، بنابراین استعداد داشتن چشم قهوه ای را دارند ولی افرادی که مو و پوست روشن دارند مقدار کمی از این رنگدانه دارند و رنگ چشم اکثر آنها روشن است.

 خصوصیت( داشتن دو رنگ چشم متفاوت در یک فرد) نتیجه تغییرات در یکی از ژنهایی است که رنگ چشم را کنترل می کنند که می تواند ارثی باشد.اما زمانی که فردی بعد از سنین کودکی دچار تغییر رنگ چشم شود به آن هتروکرومیا اکتسابی گفته می شود.در صورت بروز چنین اتفاقی، فرد باید حتماً به پزشک مراجعه کند زیرا این تغییر رنگ ناگهانی عنبیه چشم ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد که به برخی از آنها اشاره می کنیم.

برخی از علل هتروکرومیا چشم

  • ضربه چشمی

وارد شدن یک ضربه ناگهانی به چشم یکی از مواردی است که می تواند باعث تغییر رنگ چشم شود. بیش از 80 درصد از آسیب های چشمی در حین انجام کارهای منزل، ورزش یا فعالیت های تفریحی دیگر اتفاق میفتد.

  • گلوکوما

بیماری که بیش از 3 میلیون آمریکایی را درگیر خود کرده، یکی دیگر از علل متفاوت بودن رنگ چشم ها است. این بیماری باعث افزایش فشار در داخل چشم و تجمع مایعات در داخل آن می شود. از جمله عوارض ابتلا به این بیماری از دست دادن قدرت بینایی و تغییر رنگ چشم ها است.

  • مصرف بعضی از داروها

بعضی از داروها مثل داروهای مخصوص درمان گلوکوما که فشار داخل چشم را کاهش می دهند، ممکن است باعث تغییر رنگ چشم فرد شوند.

  • نوروبلاستوما

(Neuroblastoma) نوعی سرطان سلول های عصبی است که بیشتر کودکان زیر 10 سال را درگیر می کند.

  • سرطان چشم

ملانوما یکی از انواع سرطانی است که به ندرت ممکن است چشم فرد را درگیر کند.

تشخیص همرنگ نبودن عنبیه چشم

اگر احتمال می دهید که کودک شما مبتلا به این عارضه چشمی است، کودک حتماً باید توسط چشم پزشک معاینه شود. چشم پزشک با توجه به ظاهر چشمی و بیماری های زمینه ای دیگر، بروز این عارضه چشمی را تشخیص خواهد داد.با توجه به مادرزادی بودن عارضه، نیاز به درمان خاصی نخواهد بود. با این حال بررسی و معاینه کامل چشم بعد از احتمال ابتلا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.اگر به عنوان یک فرد بزرگسال دچار عارضه تغییر رنگ چشم ها شده اید، بازهم نیاز به مراجعه به چشم پزشک خواهید داشت. پزشک با معاینه دقیق چشم، علت اصلی بروز این تغییر چشمی را تشخیص داده و بهترین شیوه درمان را در پیش خواهد گرفت.

نوشته شده در 1399-08-21 توسط 0 1327

نظر خود را به اشتراک بگذاریدپاسخ دهید

منو